Co nejíst při kojení

Co nejíst při kojení – je vhodný mák, zázvor, brynza či čokoláda během kojení?

Jídelníček během kojení má svá určitá pravidla, která se maminkám rozhodně nedoporučuje obcházet. Jde přece o zdraví matky i miminka. Strava během kojení má mnoho omezení. V tomto období jsou určité zakázané potraviny, kterým se musí maminky vyhýbat. Důvodem je, že tyto látky se dostávají i do mateřského mléka, jehož kvalita může být následně ohrožena. Dítě může mateřské mléko dokonce zcela odmítat nebo mu může způsobit zažívací potíže. Důležitá je vyvážená strava bohatá na vitamíny, minerály a potřebné živiny, ale s tím, že některé stravovací návyky bude třeba na jistý čas upravit. Co se nesmí jíst při kojení?

Publikováno: 23.11.2023
Aktualizované: 14.12.2023
Obsah článku:

Několik maminek se po porodu, kromě jiných radostí, těší i na to, že si konečně vychutnají jídla, která si během těhotenství nemohla dopřát. Avšak fáze kojení jim to ne vždy umožní a opětovně je třeba dbát na to, co nejíst při kojení. Strava při kojení novorozence má svá omezení a myslete na to, že některé potraviny budete muset na určitý čas z vašeho stravovacího plánu vyřadit. Kojení představuje období, ve kterém by se měla maminka vyvarovat určitých potravin. Dodržovat je třeba také vydatný pitný režim. Co takového ovoce a zelenina během kojení? Existuje určitý seznam potravin pro kojící matky, kterým by se měly vyhýbat?

Zdravá strava během kojení má význam

Po porodu si musí maminka uvědomit, že do rodiny přibyl další strávník, který vyžaduje extra péči. Kojení a strava jsou úzce spojeny. Je důležité, aby si matka sledovala, co jí a pije, co může a co ne. Pestrá, vyvážená a vhodná strava má význam hlavně z důvodu, že mnohé chutě, pachy či složky se přenášejí do mateřského mléka, které konzumuje samotné dítě. Nutné je doplňovat vitamíny a minerály. Kvalitní a vydatná strava má také vliv na tvorbu mateřského mléka. Jsou potraviny, které laktaci podpoří, ale zároveň jsou také zakázány potraviny, které mohou laktaci pozastavit.

Vaše stravovací návyky tedy mají přímý vliv na kvalitu mateřského mléka. Vyvážená strava by měla obsahovat dostatečné množství sacharidů a vlákniny (obilniny, těstoviny, rýže, pečivo), bílkovin (drůbež, maso, tepelně upravená vejce či ryby), mléčných výrobků, ovoce a zeleniny. S tím, že i zde platí určitá omezení, o kterých se dočtete níže. Pestrý jídelníček lze mít i s určitými omezeními. Vězte však, že radikální omezení ve stravě nejsou nutností, některé zakázané potraviny jsou spíše prevencí. Potravinu vysaďte úplně až když máte podezření, že dělá vám nebo vašemu děťátku špatně.

Myslet je třeba na to, že čím je miminko menší, tím může být citlivější na určité složky potravy. Každé miminko je jiné, to, že u jednoho může konzumace arašídů způsobit alergii neznamená, že tomu tak bude i u druhého. S přibývajícími týdny (od 2.–3. měsíce) můžete postupně zkoušet přidávat do jídelníčku potraviny, které máte rády, ale sledujte vždy reakce miminka a případné komplikace si poznamenejte do deníku. Budete tak mít přehled o tom, že děťátku nevyhovuje. Naopak, co škodí vám, škodit bude i miminku. Také nejezte nic jen proto, že vám někdo řekl nebo jste se to dočetli. Omezeními se nenechte znechutit a držte se hesla „kojím, proto jím“. Tak a co nejíst, když kojím?

Zdravá strava při kojení

Pitný režim při kojení nepodceňujte

Kojícím ženám se doporučuje vypít minimálně 2,5–3 litry tekutin. Pitný režim je minimálně stejně důležitý jako stravovací návyky. Množství maminek se domnívá, že zvýšením příjmu tekutin se podpoří laktace a zvýší tvorba mléka. Je pravdou, že při nedostatku tekutin může být laktace pomalejší, ale zvýšený příjem tekutin nemá přímý vliv na tvorbu množství mléka, protože nadbytek tekutin tělo vyloučí v moči.

Vhodné je pít neperlivé minerální vody, vodu z vodovodu, 100% ovocné džusy bez konzervantů a barviv, mléko (sledujte případné reakce miminka) nebo ovocné a bylinné čaje bez zvýšeného obsahu kofeinu. Velmi vhodný je meduňkový čaj během kojení, vhodné jsou také čaje z kontryhele, fenyklu nebo heřmánku. Pozor však na zmíněný obsah kofeinu v černých a zelených čajích. Opatrně také se slazenými nápoji, jako Coca-cola či Kofola. Absolutně se vyvarujte alkoholu, který během kojení není vhodný. Neuškodí například nealkoholické pivo a absolutním zlem není ani káva (s mírou).

Co nejíst během kojení

Co by neměla jíst kojící matka? Je důležité říci, že několik potravin, o jejichž negativních účincích se při kojení mluví, se nemusí v případě vás a vašeho miminka potvrdit. Obecně jsou tato doporučení platná především pro první týdny a měsíce kojení, kdy je dítě citlivé na více látek a složek potravin. Pokud zjistíte, že dítě je na danou potravinu citlivé, zapište si to do deníku. Pokud bychom měli vytvořit seznam druhů potravin pro kojící matky, které potraviny nemohou, zařadili bychom tam právě tyto skupiny potravin.

  • Aromatické potraviny, pikantní či kyselá jídla. Při konzumaci pokrmů se během kojení vyvarujte silných koření (kari, skořice, tymián, rozmarýn, chilli).
  • Zelenina , především taková, která způsobuje nadýmání – kedluben, kapusta, zelí, květák, brokolice, ale také aromatická zelenina, jako cibule, česnek nebo křen. Alergické reakce mohou vyvolat celer, rajčata nebo paprika.
  • Ovoce, které nadýmá – meruňky, broskve, hrušky, hrozny. Rovněž se v počátcích vyhýbejte příliš kyselému ovoci a ovoci, které je potenciálním silným alergenem – jahody, pomeranče, citrony, mandarinky či pomelo.
  • Luštěniny způsobují nadýmání, jejich příjem se snažte omezit – hrách, čočka, fazole, cizrna. Opatrně také se sójou, která může být alergenem.
  • Nulová tolerance alkoholu? Alkohol mění chuť mateřského mléka. Přestože by někdo řekl, že sklenka vína během kojení neuškodí, víno není rozhodně nutností. Pokud už si chcete dopřát 2 dcl vína, kojit nezačněte dříve než za 2 až 3 hodiny. Zároveň zvyšte příjem nealkoholických tekutin.
  • Žádné energetické nápoje.
  • Ořechy patří do skupiny silných alergenů a většina lékařů nedoporučuje jejich konzumaci v době, kdy dítě kojíte – arašídy, lískové oříšky, para ořechy nebo mandle.
  • Čokoláda během kojení může být rovněž silným alergenem podobně jako v obchodech prodávané sladkosti, které často obsahují emulgátory, konzervanty či barviva.
  • Tepelně neupravené masné výrobky nebo syrové ryby.
  • Nepasterizované mléčné výrobky. Opatrně také s možnými alergiemi – intolerancemi na kravské, ovčí, kozí nebo rostlinné sójové mléko.

Ořechy při kojení

Mléko a mléčné výrobky

Nejlepší jsou nízkotučné mléčné produkty s nižším obsahem tuku. Jsou perfektním zdrojem bílkovin a vápníku. Zařadit můžete do vašeho stravovacího plánu zakysané mléčné výrobky (kefír, tvaroh), bílé jogurty nebo neslané a neuzené sýry. Raději z jídelníčku vynechejte majonézu, tatarskou omáčku, které jsou zdrojem množství nezdravých tuků, ale také plné emulgátorů, konzervantů či barviv.

Například brynza je během kojení vhodná, problémem je pouze, není-li pasterizovaná. Může totiž obsahovat infekční listerii. Takové mléčné výrobky, tedy i brynza, které neprošly tepelnou úpravou, jsou vždy do jisté míry rizikem a nedoporučuje se je konzumovat těhotným ani kojícím ženám. Zároveň však v obchodech téměř běžně koupíte pasterizovanou brynzu. Stále platí, že vyhýbat byste se měli tučným sýrům a mléčným výrobkům s vysokým obsahem tuku. Vsaďte proto raději na nízkotučné produkty s nižším obsahem živočišného tuku.

Maso a ryby jako zdroj bílkovin během kojení

Skvělým zdrojem bílkovin a železa je maso, které má zároveň vysokou energetickou hodnotu. Ideální je libové bílé maso, jako kuřecí či krůtí. Vhodné je také maso z králíka nebo červené maso (skvělý zdroj železa) ze svaloviny – jehněčí, hovězí či vepřové. Velmi vhodnou volbou příjmu tekutin a kvalitních živin jsou také masové vývary, resp. maso-zeleninové polévky.

Vhodným zdrojem bílkovin jsou i vajíčka při kojení, avšak opatrně, protože mohou občas způsobovat nadýmání. V neposlední řadě jsou to ryby, které představují nejen zdroj bílkovin, ale i jódu. Ideální jsou ryby, jako losos, treska či pstruh. Konzervované ryby raději do jídelníčku nezařazujte. Z pohledu ryb se při kojení vyvarujte mořských plodů a především ryb v syrovém stavu. Totéž se týká i tataráku či jinak tepelně neupraveného masitého pokrmu.

Ryby během kojení

Sacharidy a vláknina při kojení

Nejlepším zdrojem vlákniny jsou v tomto případě obiloviny. Rozhodně tedy neopomínejte pečivo, ideálně z celozrnné mouky, ale problémem není ani tradiční pšeničný chléb. V případě čerstvého pečiva si dávejte pozor na nadýmání (kvásek). Mezi skvělé zdroje sacharidů patří těstoviny, rýže nebo brambory. Pokud vám nepřekážejí ovesné vločky, kuskus nebo bulgur, stravu během kojení můžete obohatit i o tyto potraviny.

Ovoce a zelenina během kojení

Jsou hlavním zdrojem vitamínů a minerálů. S některými druhy ovoce a zeleniny však velmi opatrně. Hlavně v počátcích kojení, kdy je dítě velmi citlivé na některé složky a právě ovoce a zelenina mohou vyvolat silnou alergickou reakci. Mezi vhodné druhy ovoce patří banány, jablka, borůvky nebo švestky. Pozor v případě ananasu a jahod, které mohou být silným alergenem.

V případě zeleniny se vyhýbejte té, která nafukuješpenát. Problematická jsou rajčata, paprika, česnek nebo cibule a nadýmavá je například i ředkvička. Velmi vhodná je při kojení mrkev, lilek, dýně, řepa, brambory nebo cuketa. Vždy však sledujte reakce zda některé druhy ovoce nebo zeleniny nedělají miminku problémy.

Mrkev během kojení

Ořechy a arašídy

Často diskutovanými potravinami jsou ořechy. Je o nich dobře známo, že jde o silné alergeny. Při kojení proto s nimi velmi opatrně a někteří lékaři je doporučují maminkám ze stravy během kojení vysadit úplně. Mandle, pistácie, vlašské ořechy, lískové oříšky, para ořechy nebo arašídy. Jsou skvělým zdrojem zdravých tuků a omega-3 mastných kyselin. Takové arašídy lékaři donedávna nedoporučovali dětem konzumovat až do věku 3 let. Moderní výzkumy však poukázaly na fakt, že pokud maminka během kojení konzumuje arašídy a dítě do 1 roku přijde do kontaktu s jejich složením, je až pětkrát nižší pravděpodobnost vzniku alergie.

Čokoláda během kojení

Chuť na sladké je všemocná a kojící maminky to moc dobře vědí. Uklidníme vás, přestože čokoláda je rovněž považována za potenciální alergen, občasná konzumace čokolády by neměla způsobit problém. Čokoláda výrazněji neovlivňuje kvalitu mateřského mléka. Ideální je dopřát si pár kousků hořké čokolády, ale pokud sem tam zhřešíte nějakou tou čokoládovou sušenkou, nic se nestane. Všeho však s mírou a pokud už, zkuste se vyhýbat různým „komerčním“ sladkostem, nahraďte je banánem nebo jablkem.

Mák během kojení

Většina lékařů mák během kojení nedoporučuje, a to i v pozdějších týdnech. Důvodem je, že především v raném věku může vyvolat alergické reakce či koliku (bolest bříška). Přestože je skvělým zdrojem vápníku, zkuste mák minimálně během prvních měsíců kojení vynechat. Postupně jej můžete zařadit do stravy. Poté, co si vychutnáte makový koláč, sledujte reakci miminka. Každé dítě na mák může reagovat jinak a vůbec nemusí vyvolat alergickou reakci.

Mák během kojení

Bylinky při kojení

Bylinkové čaje jsou při kojení skvělým způsobem jak obohatit pitný režim. Zároveň mnohé bylinky jsou pro kojící matky skvělou změnou za klasickou pitnou vodu nebo neperlivé minerálky. Bylinkové čaje při kojení navíc napomáhají trávení, zklidňují nebo podporují laktaci. Velmi uklidňujícím způsobem působí meduňka, kontryhel zase dokáže příznivě ovlivňovat podporu laktace. Fenykl pomáhá při trávení, ale překážet může jeho silná aromatičnost. Velmi dobrou volbou je také heřmánkový čaj, který také napomáhá s trávením. Vyhnout se třeba čajovým bylinným směsím, které obsahují vyšší podíl zeleného nebo černého čaje. Ty totiž obsahují tein, což je označení pro kofein vyskytující se v čajích. S čajem to tedy také není třeba přehánět.

Zázvor a kojení

V tomto případě existuje skupina maminek i lékařů, která hovoří o tom, že během kojení zázvor žádným negativním způsobem neovlivňuje kvalitu mateřského mléka ani samotný organismus maminky. Druhá skupina zázvor během kojení nedoporučuje. Silná štiplavá chuť zázvoru může mít podle nich podobný účinek jako chilli. Na druhé straně v malém množství, v případě zázvorového čaje nebo strouhaného zázvoru, by jeho účinky určitě neměly být škodlivé. Nejlépe uděláte, pokud se poradíte se svým ošetřujícím lékařem.

Kofein – káva během kojení

Káva je pro mnohé maminky něco, na co se po těhotenství těšily nejvíce. Je vůbec káva během kojení vhodná? Káva během kojení je předmětem mnoha diskusí, přičemž je však závěr často podobný. Kávu během kojení mohou maminky konzumovat, ale v omezené míře. Koncentraci kofeinu v kávě je obtížné odhadnout vzhledem k různým druhům káv.

Účelem kofeinu je dodat tělu po krátkou dobu energii a stimulovat organismus. Kofein skrze mateřské mléko přechází v malém množství i do těla dítěte. Myslete na to, že pokud pijete čaje, nepatrné množství kofeinu se nachází i v nich. Nedoporučuje se proto pít více než 1 kávu denně. Nadměrný příjem kofeinu může zapříčinit špatný spánek nebo neklid. U dětí například i plačtivost a hyperaktivitu.

Káva během kojení

Kouření a léky při kojení

V tomto případě je třeba udělat červenou čáru, protože kouření během kojení je lékaři přísně zakázáno. Samotný nikotin totiž ovlivňuje proces tvorby mléka a také ovlivňuje jeho kvalitu a chuť. Kouření během kojení má na svědomí i časté zažívací potíže.

O užívání léků v těhotenství se vždy poraďte s lékařem. Ve většině případů není problémem, pokud při bolestech hlavy, břicha nebo rýmě užijete například Ibalgin, Novalgin, Paralen, Theraflu nebo Flector. Tyto léky nijak neovlivňují kvalitu mateřského mléka. Neplatí to však pro antihistaminika a léky proti kašli (Zodac, Stoptussin, Mucosolvan).

Zkušenosti

Čerstvé pečivo, luštěniny, zelí a ořechy jsou jen některé z potravin, kterým by se kojící ženy měly vyhýbat. Maminky uvedly, že zelí je vhodné pouze v syrovém stavu, kyselé by mohlo způsobovat potíže, nedoporučují se citrusy a ovoce celkově je také třeba konzumovat opatrně, především jahodám je třeba se vyhýbat. Velmi vhodné není ani štiplavé či perlivá voda.

Co nejíst při kojení diskuse Modrykonik

Co nejíst při kojení zkušenosti Modrykonik
Zdroj: Modrykonik.cz

Nejčastější otázky – FAQ

Víte už, co nejíst při kojení? Jsou vhodné kyselé okurky během kojení? Co taková brynza, kedluben, jahody nebo káva při kojení? V našem článku najdete odpovědi na tyto otázky. Zároveň však budeme čtenářkám – maminkám vděční, pokud se v rámci diskuse pod článkem podělí o své vlastní zkušenosti se stravou při kojení. Čemu jste se vyhýbali během kojení vy? Co vám naopak chutnalo a vyhovovalo?

Nejčastěji se u dětí objevuje výsev na tváři či těle miminka, časté jsou i alergické reakce, červené fleky nebo vyrážky. Některé reakce odezní, jiné mohou vyžadovat návštěvu lékaře. Objevit se mohou i průjmy a jiné zažívací potíže.

Důležitá je vyvážená strava s dostatečným množstvím bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů. Ideální je jíst vícekrát za den. Vyhýbejte se potravinám, které jsou aromatické, nafukují, jsou potenciální alergeny nebo ovlivňují kvalitu mateřského mléka. Díky vitamínovým doplňkům pro kojící ženy můžete zvýšit příjem vápníku, železa či jódu, což jsou minerály, které kojícím ženám často chybí. Platí to i o vitamínech B, C, D, E. Opomenout není třeba ani dostatečný pitný režim.

Ano, ale ne všem maminkám a také kojencům musí konzumace kravského mléka dělat dobře. Totéž se týká mléčných výrobků z kravského, kozího či ovčího mléka. V případě, že pozorujete po konzumaci reakce u miminka nebo máte problémy s trávením, raději využijte alternativy v podobě rostlinných mlék (kokosové, mandlové nebo sójové), přičemž však také sledujte případné alergické reakce.

Maminka, která kojí by měla denně vypít minimálně 2,5 litru tekutin, ideálně alespoň 3 litry. Zvýšení příjmu tekutin sice nezvýší tvorbu mateřského mléka, ale distribuce živin probíhá díky dostatečné hydrataci mnohem efektivněji.

V začátcích kojení nejsou vhodné z důvodu vysoké kyselosti. Miminko by mohlo mít alergickou reakci nebo by mohla kyselá chuť ovlivňovat kvalitu mateřského mléka. Později lze při kojené kyselé okurky konzumovat. Pozorujte, jestli děťátko nebude mít alergickou reakci.

V tomto případě, i na základě doporučení lékařů, je vhodné se tresce v majonéze vyhýbat. V této podobě obsahuje kromě bílkovin také konzervační látky a emulgátory, které jsou potenciálními alergeny. Jednorázová konzumace tresky v majonéze nemusí uškodit, ale majonéza obecně nepatří k nejlepším zdrojům živin pro matku ani dítě.


Pridať komentár

 

Další články z kategorie Děti

Vaše hodnocení:
(91.8%)