Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová v těhotenství – jak dlouho ji užívat a jaké je dávkování

O kyselině listové se často mluví jako o jednom z nejdůležitějších vitamínů pro těhotné ženy nebo ženy, které plánují otěhotnět. Je důležité poznamenat, že hladina kyseliny listové v krvi nemá pozitivní vliv jen na samotnou ženu, ale výrazně se podílí také na zdravém vývoji plodu. Vědci prokázali, že její optimální hladina prokazatelně brání vzniku některých vývojových chyb plodu. Její význam tedy v těhotenství nepodceňujte. Proč je vlastně kyselina listová považována za tak důležitý vitamín v případě těhotných žen? Jaké má kyselina listová účinky? A co může způsobit nadbytek kyseliny listové?

Publikováno: 20.11.2023
Aktualizované: 20.11.2023
Obsah článku:

Začít užívat kyselinu listovou obvykle doporučuje gynekolog v okamžiku, kdy její budoucí maminka nemá v těle dostatek. Mnohem lépe však uděláte, začnete-li přijímat kyselinu listovou ve větším množství ještě před početím děťátka. Kyselina listová patří k vitamínům, které jsou obsaženy ve více potravinách. Pokud je problém získat dostatečné množství z přirozené stravy, pomoci může suplementace díky výživovým doplňkům v podobě kapslí, tablet, nápojů nebo prášků. Jak a proč doplňovat kyselinu listovou během těhotenství?

Kyselina listová pro těhotné a její účinky

Acidum folicum – kyselina listová patří do skupiny B vitamínů a nese označení B9 (syntetický vitamín). Je rozpustná ve vodě a napomáhá tvorbě aminokyselin. Výrazným způsobem se podílí na procesu krvetvorby v organismu. Kyselinu listovou potřebuje každý lidský organismus. Přirozeně se vyskytuje v určitých potravinách a lze ji také přijímat prostřednictvím kvalitních doplňků výživy.

Její příjem a hladina vitamínu B9 v krvi je velmi důležitý pro ženy v počáteční fázi těhotenství, a to nejen pro samotnou ženu, ale také pro miminko. Kyselina listová kromě toho, že ovlivňuje proces krvetvorby a produkci červených krvinek, je jistým druhem prevence před vznikem vývojových chyb plodu a poruch nervového systému miminka. Především v 1. trimestru těhotenství dochází k vývoji důležitých částí těla, jako mozek a mícha. V období od samotného početí má pozitivní účinek na dělení zárodečných buněk. V případě, že žena užívá syntetický vitamín B9, organismus ho efektivně přeměňuje na methylfolát (pozn. není-li tato aktivní forma již součástí výživového doplňku), který následně pozitivně účinkuje na lidský organismus. Kyselina listová zajišťuje DNA a RNA syntézu a přispívá i k lepší funkčnosti krevní oběhové soustavy.

Kyselina listová pro těhotné a její účinky

Proč užívat kyselinu listovou před těhotenstvím?

Existují výzkumy, které prokazují, že dlouhodobý nedostatek kyseliny listové v organismu může oslabit plodnost, resp. zapříčinit neplodnost nebo komplikace při pokusech otěhotnět. Má kyselina listová vliv na podporu otěhotnění? Nebylo prokázáno, že kyselina listová a její účinky by přímo podporovaly početí dítěte. Důležitá je však za každých okolností optimální hladina. Kyselina listová před těhotenstvím má význam nejen z výše uvedených důvodů, ale také snižuje riziko spontánního potratu. Kyselina listová a menstruace zároveň nemá žádný souvislost ani specifický vliv na pravidelnost cyklu.

Denní příjem kyseliny listové by měla žena zvýšit již zhruba 3 až 6 měsíců před plánovaným otěhotněním. Vyšší hladina již ve fázi početí předznamenává, že během těhotenství nebude mít budoucí maminka problém s nedostatkem vitamínu B9. Průměrná doporučená denní dávka kyseliny listové pro člověka je 200 až 400 mikrogramů. Před plánovaným otěhotněním je vhodné tuto hladinu zvýšit na horní hranici 400 mikrogramů denně. Zajímavé je, že u mužů může například dostatečný dlouhodobý příjem kyseliny listové ovlivnit kvalitu spermií.

Dávkování kyseliny listové v těhotenství

Kyselina listová v 1. trimestru by měla dosahovat v krvi optimálních hodnot. Dávkování kyseliny listové v těhotenství by mělo představovat množství kolem 600 až 800 mikrogramů za den. Překročit by se neměla hladina 1 000 mikrogramů na den. Je třeba tuto hladinu zvýšit z přirozeného důvodu. V těle ženy dochází ke změnám, plod se začíná v 1. trimestru vyvíjet a růst, což následně pokračuje v dalším průběhu těhotenství. Účinky kyseliny listové jsou důležité primárně v první vývojové fázi plodu. Udržování takové hodnoty v krvi – kyseliny listové je velmi pozitivní. Pokud se ptáte, jak dlouho kyselinu listovou během těhotenství užívat, vězte, že klidně můžete s užíváním pokračovat i během 2. trimestru. Její příjem vašemu organismu ani miminku rozhodně neškodí. Později můžete dávku snížit na hodnotu kolem 400 mikrogramů/den.

Kyselina listová pro těhotné a její účinky

Nadbytek kyseliny listové – pozor na předávkování

Jako horní limit denní dávky se uvádí 1 000 mikrogramů. Nadbytek kyseliny listové může mít vedlejší účinky. Přestože jejich působení je často minimální, protože nadbytek kyseliny listové v organismu vyloučí tělo obvykle běžně v moči, protože je rozpustná ve vodě. Tělo si tedy vezme tolik, kolik potřebuje. Aby se vedlejší účinky projevily vážněji, musela by být dávka překračována dlouhodobě až tisícinásobně. Přesto není třeba doporučenou dávku překračovat. Především u těhotných žen může nesprávné dávkování, resp. nadbytek kyseliny listové, způsobovat problémy s trávením – žaludeční potíže, poruchy spánku nebo podráždění nervového systému. Nedostatek kyseliny listové, ale i její nadbytek nejsou dobré ani před a ani během těhotenství.

Kde se nachází kyselina listová – obohacení jídelníčku

V čem je kyselina listová obsažena? Kyselinu listovou lze přijmout z běžné stravy. Těhotné ženy nebo lidé s nedostatečnou hladinou kyseliny listové v krvi by tak na jídelníček měly zařadit některé potraviny, ve kterých se přirozeně kyselina listová vyskytuje.

  • Chřest, špenát, zelí, kapusta, květák, červená řepa, ledový salát, rajčata, dýně, salátová okurka (zelenina),
  • hrášek, fazole, sója, červená čočka (luštěniny),
  • vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pára ořechy, pistácie (ořechy),
  • banány, jahody, angrešt, maliny, avokádo, pomeranč, mango (ovoce),
  • vepřová játra, hovězí a vepřové ledviny (maso),
  • vajíčka,
  • plísňové sýry, měkké sýry,
  • kvasnice – droždí,
  • pšeničné klíčky, ovesné vločky a celozrnné výrobky.

Největším problémem příjmu kyseliny listové z běžné stravy je její vysoká citlivost na teplo. Vzhledem k tomu, že mnohé z potravin s jejím obsahem je třeba před konzumací tepelně upravit, množství obsahu „listovky“ se může snížit o 90 až 95 % v závislosti na typu potraviny. Vliv na koncentraci kyseliny listové v potravinách má i prostředí, ve kterém ji skladujeme, nevyhovuje jí kyselost ani světlo. U těhotných žen příjem kyseliny listové ze stravy představuje problém i z důvodu zvýšené citlivosti na některé potraviny či pachy, v důsledku čehož nastává pocit nevolnosti.

Kde se nachází kyselina listová

Doplňky výživy s kyselinou listovou – vitamín B9

Pro těhotné ženy nebo ženy, které plánují otěhotnět, představují vhodnou formu doplnění tohoto vitamínu výživové doplňky. Na trhu je velké množství vitamínů pro těhotné ženy. K dispozici je samostatný vitamín B9 – kyselina listová (B12) nebo také komplexní vitamíny pro těhotné, které obsahují i další potřebné minerály (vápník, železo), vitamíny či omega-3 mastné kyseliny.

Podstatná je v případě kvalitních výživových doplňků míra vstřebatelnosti 90 až 100 %. Zmínit je třeba, že existují doplňky výživy s obsahem kyseliny listové v různé formě. Některé obsahují foláty kyseliny listové (neaktivní forma), které naše tělo přeměňuje na aktivní formu, kdežto účinnost může být nižší, protože někteří lidé (pozn. až 40 % evropské populace) nemají potřebné enzymy k tomu, aby dokázaly kyselinu listovou štěpit. Druhou formou je methylfolát (L-methylfolát nebo quatrefolic), který již naše tělo nemusí štěpit, protože jde o aktivní formu. Doporučujeme proto volit při výběru doplňků stravy právě druhou formu.

Následně si můžete zvolit, zda jsou pro vás lepší pilulky, rozpustné prášky, kapsle nebo kyselina listová v tekuté podobě (kapky či sprej). Která kyselina listová je nejlepší k užívání? Nelze říci, že by ta nebo ona forma byla lepší či horší, záleží na preferencích těhotné ženy. Takové doplňky stravy nikdy neužívejte na prázdný žaludek a ideálně je užijte během jídla nebo po něm. Při výběru doplňku s obsahem kyseliny listové si také zjistěte, zda je vhodný pro těhotné ženy. Populární je vitamín pro těhotné, který obsahuje také kyselinu listovou Femibion.

Kyselina listová v těhotenství – zkušenosti

Užívání kyseliny listové během těhotenství považuje mnoho žen za nutné. Některé uvedly, že ji užívaly tehdy, když chtěly otěhotnět a nakonec se jim otěhotnět podařilo, přestože nemohou potvrdit, že to bylo výsledkem užívání tohoto vitamínu. Několik žen uvedlo, že kyselina listová snižuje riziko potratu a je vhodná pro správný vývoj miminka. Pokud i jejím účinkům nevěříte, rizhodně nemohou uškodit ani během snažení, ani během těhotenství.

Kyselina listová v těhotenství zkušenosti Modrykonik
Zdroj: Modrykonik.cz

Nejčastější otázky – FAQ

Víte, proč je kyselina listová tak důležitá pro organismus těhotných žen? Proč se vyplatí zvýšit dávkování kyseliny listové před těhotenstvím? Účinkuje kyselina listová na podporu otěhotnění? Všechno podstatné se dočtete v našem článku. Pokud vás však zajímá něco víc, neváhejte nám napsat a rádi vám odpovíme. V případě, že máte s užíváním či účinky kyseliny listové zkušenosti, budeme rádi za vaše názory a rady. Zapojte se do diskuse pod článkem a můžete tak poradit ostatním čtenářkám/čtenářům.

Kyselina listová má prokazatelný účinek na vývoj plodu a důležitých orgánů miminka, jako mozek či mícha. Eliminuje riziko vzniku vývojových vad plodu. Má vliv i na dělení zárodečných buněk po oplodnění. Výrazně se podílí na procesu krvetvorby a stimuluje produkci červených krvinek v organizmu. Pečuje o správnou RNA a DNA syntézu a také přispívá ke správnému fungování krevního oběhu.

Kyselina listová se přirozeně vyskytuje v určitých druzích potravin. Vysoká koncentrace se nachází například v chřestu, špenátu, ale také v červené řepě, květáku, ledovém salátu nebo dýni. Kyselinu listovou obsahuje také sója, fazole, červená čočka, vlašské ořechy, pistácie, banány, jahody, pomeranč, zvířecí vnitřnosti a ve vysoké míře i kvasnice.

Hladina kyseliny listové v krvi může ovlivňovat plodnost ženy nebo muže, resp. její nedostatek může způsobit komplikace při pokusech o oplodnění. Samotný vliv kyseliny listové na podporu při otěhotnění nebyl prokázán. Existují však odborné názory, které u mužů hovoří o pozitivním vlivu na kvalitu a počet spermií.

Maximální dávka kyseliny listové by neměla překročit dávku 1 000 mcg na den. Běžná doporučená dávka kyseliny listové během těhotenství by měla být na úrovni 600 až 800 mcg.

Jedním z hlavních vitamínů, jehož příjem by měla žena zvýšit ještě před plánovaným otěhotněním, je právě kyselina listová (B9). Následně jsou to další skupiny vitamínů, jako vitamín C, B6 nebo B1. Důležitý je příjem minerálů, vápníku a železa. Prospěšné jsou rovněž omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro všechny metabolické procesy v těle.


Pridať komentár

 

Další články z kategorie Těhotenství

Vaše hodnocení:
(90.6%)